Het is algemeen bekend dat huismerken goedkoper zijn dan de A-merken. Maar waarom? En zit er nu echt verschil in deze merken? Wij hebben het voor je uitgezocht en vertellen je er alles over in deze blog!

Net een 1+1 actie

Met huismerken bedoelen we de merken die van de winkel zelf zijn. Denk aan “1 de Beste” van de Dirk en de producten van “G’woon” die o.a. te vinden zijn bij de Hoogvliet, Plus en Spar. Deze producten worden als goedkoper beschouwd en dat klopt zeker. Volgens test-aankoop.be (Deze huismerken zijn van gelijke kwaliteit als A-merken (test-aankoop.be) zijn huismerken 51% goedkoper dan de A-merken. En dat is nogal een verschil! Wat je bespaart met de aankoop van een huismerkproduct komt volgens test-aankoop.be overeen met een 1+1 promotie op een A-merk. Wauw, dat is veel! 

Verschil

Maar waarom is een A-merk zoveel duurder? Dit komt door de marketing van het product. Merken zoals Coca Cola, Conimex en Robijn besteden veel aandacht aan het adverteren van hun producten. Deze kosten worden doorberekend aan de klant. Dit is niet het geval bij de huismerken, waardoor deze een stuk goedkoper zijn. Daarnaast besteden huismerken vaak minder tijd aan de uitstraling van hun verpakking, wat ook weer terug te zien is in de prijs. Nog een reden waarom A-merken heel lang populairder waren. Want eerlijk is eerlijk, de verpakking is toch het eerste wat je ziet.
Staar je niet blind

Maar staat je absoluut niet blind op de verpakking of de advertenties. Sommige huismerkproducten zijn net zo goed of zelfs beter dan een A-merk volgens test-aankoop.be (Deze huismerken zijn van gelijke kwaliteit als A-merken (test-aankoop.be)) Een goed voorbeeld hiervan is Spaghetti en wasmiddel!

Daarnaast betaal je bij A-merken vaak meer voor minder product. De consumentenbond heeft hier onderzoek naar gedaan. Volgens hen hebben huismerken, ondanks hun kleinere verpakking, bijna 2 keer meer inhoud dan het A-merk met een grote verpakking. 

Koop slimmer en bespaar meer

De volgende keer als je boodschappen gaat doen, weet jij dus waar je op moet letten om slimmer met je geld om te gaan. Begrijp ons niet verkeerd, producten van A-merken zijn ook echt top! Maar wil je op je geld letten, kijk dan zeker eens naar huismerkproducten. Die zijn net zo goed, of soms zelfs beter.