Laptop waarop online booschappen worden gedaan, handig dat alle aanbiedingen uit de folders in één overzicht staan.

Kleren, speelgoed en electronica online kopen is heel normaal tegenwoordig. Voor de dagelijkse boodschappen gaan de meeste mensen nog naar de supermarkt. Bij steeds meer supermarkten kan je echter online bestellen. We zetten hier de voor- en nadelen van online boodschappen doen op een rijtje.

Online je boodschappen doen heeft veel voordelen

Minder verleiding

Door de zoekfunctie te gebruiken, wordt je minder verleid om extra aankopen te doen dan wanneer je loopt door de schappen of bij de kassa nog die rij chocoladerepen ziet. Je voegt zo minder toe aan je digitale karretje, maar houdt er wel rekening mee dat ook online supermarkten trucjes hebben om je meer artikelen te laten kopen, bijvoorbeeld met het aanbieden van gerelateerde producten of in de checkout nog suggesties te geven. 

Je hoeft niet naar buiten (met de kinderen)

Als het regent of juist te warm is om maar een stap te zetten, of is het een hele operatie om met de kinderen naar de supermarkt te gaan? Ze allereerst zover te krijgen dat ze klaar zijn om te vertrekken, kost al een half uur en eenmaal in de supermarkt willen ze alles hebben, terwijl de afspraak was dat ze niet mogen vragen. Dan is het heerlijk om lekker op de bank je boodschappen doen. 

Alle aanbiedingen in een overzicht

Op de website van bijna alle supermarkten kan je de aanbiedingen selecteren of is er een aparte categorie met alleen aanbiedingen. Je wekelijkse boodschappen uitsluitend met artikelen in de aanbieding heb je zo bij elkaar. En met een klik kan je producten verwijderen of toevoegen aan je winkelmandje.

Je hoeft niet te sjouwen met zware boodschappen 

Online bestellen is superhandig als je niet over straat wilt met zware boodschappen of als je boodschappen teveel zijn om in een keer mee te nemen, bijvoorbeeld als je groot inkoopt voor een feestje of een groot gezin. Laten bezorgen is dan geen overbodige luxe. De bezorger heeft meestal een karretje / steekwagen en stopt voor de deur. 

Shoppen bij meerdere supermarkten tegelijk

Heb je al een boodschappenlijst klaar? Open dan de websites van verschillende supermarkten en voeg de artikelen toe en kijk waar je goedkoper uit bent. Je kunt zo ook supermarkten vergelijken die alleen online aanwezig zijn zoals Picnic, Crisp en Flink of bij supermarkten kopen die niet bij jou in de buurt zitten. Meestal zijn de bezorgkosten voor supermarkten in de buurt of verder weg hetzelfde.

Je eerdere aankopen blijven bewaard

Als je online bestelt en een account aanmaakt bij een (online) supermarkt, blijven de producten die je hebt gekocht bewaard. Bij een volgende bestelling heb je ze snel bij de hand en ben je sneller klaar. 

Waarom zelf naar de supermarkt gaan beter is dan online bestellen

Online boodschappen doen, heeft ook zo zijn nadelen:

Waar blijft de koerier? 

Groot minpunt bij het doen van je online boodschappen, is de bezorging. Waar je als je boodschappen gaat halen zelf bepaalt wanneer je gaat, is het bij online bestellen hopen dat je boodschappen op de afgesproken tijd bezorgd worden en op het tijdstip dat je thuis bent bezorgd kan worden. Je bestelling online bestellen en zelf afhalen (click&collect) is dan een oplossing. Je bespaart tijd door niet zelf door schappen te lopen, maar kan je boodschappen halen wanneer het uitkomt.

En even snel iets laten bezorgen? Er zijn wel online supermarkten zoals Flink die levering binnen 10 minuten beloven, maar hier zijn vaak extra kosten aan verbonden en voor één artikel kunnen de kosten te hoog zijn. Dan is het beter om zelf ‘even naar beneden’ naar  de supermarkt te gaan. 

Op de foto zag die er anders uit

Inspecteer je in de supermarkt ook al je groente en fruit van alle kanten? Of kies je altijd het pak koekjes waar alle koekjes nog heel zijn? Bij online bestellen kan je je producten niet zelf selecteren en vooral bij versproducten kan je een product ontvangen die je zelf niet gekozen zou hebben. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om sommige producten zelf te halen en alleen voorverpakte artikelen te laten bezorgen. 

Minimale bestelbedrag

Bij veel supermarkten geldt een minimale orderbedrag als je online wilt bestellen of om voor gratis bezorging in aanmerking wilt komen. Een paar kleine artikelen bestellen is dan niet mogelijk of je bent dan duurder uit dan zelf naar de winkel gaan. 

Koop je ook het liefst je brood bij de Lidl, nootjes en andere lekkernijen bij de AH en maaltijdpakketten bij de Jumbo? Als je je boodschappen bij meerdere supermarkten haalt, kun je duurder uit zijn als je online ook de artikelen bij verschillende supermarkten wilt kopen en vergeet ook niet dat je op meerdere bezorgers moet wachten. 

AlleFolders is je startpunt voor je dagelijkse en wekelijkse boodschappen. Vergelijk de aanbiedingen van verschillende supermarkten en bepaal zelf of je online bestelt of naar de winkel gaat.