Heb je binnenkort vrienden of familie over de vloer die vegan zijn en heb je geen idee wat je voor ze moet koken? Geen zorgen, want in dit blog hebben we 5 vegan recepten verzameld die heel erg lekker zijn en ook nog eens heel erg makkelijk om te maken.
1. Pulled paddenstoelen taco’s
Voor dit gerecht heb je ten eerste natuurlijk paddenstoelen nodig. Welke paddenstoelen je gebruikt kun je zelf bepalen maar oesterzwammen, shiitake en champignons hebben een fijne structuur samen die bijna op echte pulled pork lijkt. Om de paddenstoelen op smaak te brengen heb je ook een aantal specerijen nodig, dit kun je ook zelf beslissen maar wij raden aan om in ieder geval paprikapoeder, komijn, oregano, knoflookpoeder, uienpoeder, Cayennepeper en peper en zout te gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de taco’s niet droog worden voeg je een paar eet lepels sojasaus en ketchup toe. Je moet deze laten marineren voor minstens 15 minuten, maar hoe langer je ze laat staan, hoe lekkerder ze smaken. Vervolgens gaan de paddenstoelen voor ongeveer 30 minuten in de oven op 200 graden.
Dan kun je gaan nadenken over de toppings voor de taco’s, de meeste van deze dingen hoef je niet eens zelf voor te bereiden maar kun je zo in de supermarkt kopen, denk aan tabasco, vegan kaas of ananas. Vind je het niet erg om wat extra werk te doen? Dan kun je bijvoorbeeld pickled ui maken met een rode ui, appelcider azijn, suiker en een klein beetje zout. Daarnaast mag de guacamole ook niet ontbreken. Dit maak je met avocado’s, een klein beetje tomaat, ui, citroensap, koriander en zout. Als je geen zin hebt om dit te maken kun je deze vaak ook kant en klaar in de winkel vinden. Als je nog wat extra crunch wilt kun je ook nog wat kleine stukjes walnoten op tafel zetten als topping. Als laatste hoef je alleen nog de tortilla’s op te warmen en dan is de maaltijd klaar.
2. Broodje falafel
Wat is er nou makkelijker en lekkerder dan een broodje falafel? Voor dit gerecht heb je natuurlijk falafel nodig, deze kun je in bijna alle supermarkten kant en klaar vinden. Daarnaast heb je ook pitabroodjes nodig, maak je liever een falafel wrap, dan kun je in plaatst van pitabroodjes een tortilla gebruiken. Daarnaast voeg je aan het broodje wat komkommer, tomaat en witte kool of sla. Voor de saus kun je een vegan knoflooksaus kopen in de winkel of je kunt zelf een lekkere saus maken. Als je zelf een sausje maakt kun je vegan yogurt als basis gebruiken en dan bijvoorbeeld knoflook en andere specerijen toevoegen. Vind je alleen een broodje falafel te weinig? Dan kun je er bijvoorbeeld nog een salade, frietjes of zoete aardappelfrietjes erbij serveren. Dit gerecht heb je binnen een half uur op tafel staan en is overheerlijk.
3. Zoete aardappelsoep
Makkelijker dan een soep wordt het niet en met soep kun je ook nooit fout gaan. Veel soepen zijn al vegan, of makkelijk aan te passen om ze vegan te maken. Voor deze soep snij je een ui, knoflook en rode peper in kleine stukjes en deze bak je in de pan. Ondertussen snij je ongeveer 500 gram aan zoete aardappel in blokjes. Wanneer de ui, knoflook en peper een mooie kleur hebben kun je de zoete aardappel, bouillon en wat kruiden toevoegen. Laat dit een halfuurtje koken en pureer de soep vervolgens. Als laatste kun je nog kokosmelk toevoegen, dit zal ervoor zorgen dat de soep niet te pittig is en geeft de soep ook nog een lekkere romige structuur. Je kunt de soep met een lekker broodje erbij serveren of een frisse salade.
4. Pasta bolognese
Normaal gesproken zit er natuurlijk gehakt in dit gerecht, maar dit is makkelijk te verwisselen met een vleesvervanger van bijvoorbeeld Garden Gourmet of Vivera. Het gerecht kun je binnen een halfuurtje op tafel hebben en smaakt ook nog eens heel lekker. Ben je niet zo een fan van vleesvangers? Dan kun je het gehakt ook inruilen voor bijvoorbeeld kikkererwten, linzen of aubergine, deze kunnen lijken op de structuur van vlees als het op de juiste manier wordt voorbereid. Als eerste snij je de ui en knoflook fijn en fruit je deze in de pan na een paar minuten voeg je de geraspte wortel en zongedroogde tomaten toe aan de pan. Vervolgens bak je de vegan gehakt en voeg je gezeefde tomaten samen met de gewenste kruiden toe. Dit laat je een kwartiertje lekker pruttel. Terwijl je saus aan het pruttelen is kook je de pasta. Vervolgens voeg je de pasta toe aan de saus en is het eten klaar om te serveren. Om het nog extra lekker te maken kun je wat vegan kaas over de pasta strooien.
5. Tofu curry
Deze Indiaanse curry is erg makkelijk en snel om te maken. Je bakt wat uitjes, knoflook in een pan. Hier voeg je vervolgens cashewnootjes aan toe. Vergeet deze niet eers een paar minuten te weken in heet water. Daarna voeg tomatenpuree, tomatensaus en specerijen toe zoals kurkuma, komijnpoeder, koriander, garam masala en rode peper. Dit laat je even koken en dan blend je het samen tot het een gladde structuur heeft. Als de saus curry erg dik is kun je hier een beetje water aan toevoegen. Droog de tofu goed en snijd deze vervolgens in blokjes. Voeg wat specerijen, zout en peper toe aan de tofu en bak deze in de pan tot ze goudbruin zijn. Voeg de tofu toe aan de saus en als laatste voeg je nog wat kokosmelk toe om de curry extra romig te maken. Laat de curry nog 15 minuutjes pruttelen en serveer het dan met wat rijst.
Ben je op zoek naar vegan aanbiedingen? Bekijk ze op de AlleFolders website of app.