De feestdagen komen er weer aan, dus het wordt tijd voor cadeautjes. We hebben al verschillende speelgoedboeken voorbij zien komen bij AlleFolders, zoals die van Baby Plus, Prénatal, Action, Lidl, Toychamp, Intertoys en Top 1 Toys. Het kiezen van het juiste speelgoed voor kinderen kan soms een uitdaging zijn, gezien de diverse ontwikkelingsfasen waarin ze zich bevinden. Speelgoed moet niet alleen leuk zijn, maar ook educatief en veilig, afgestemd op de leeftijd en vaardigheden van het kind. Laten we eens kijken naar het perfecte speelgoed voor verschillende leeftijdscategorieën.

0-1 jaar
In deze vroege fase draait alles om zintuiglijke stimulatie en tastbare ervaringen. Zachte knuffels, rammelaars en bijtringen zijn perfecte keuzes. Ze helpen bij het ontwikkelen van grijpvaardigheden en het verkennen van texturen.

Onze tips:
Speelgoed voor kinderen van 0-1 jaar. Merken zoals Littele Ditch, Tiny Love en Plagro

1. Little Dutch Knuffel Little Farm – 17 cm. €10,95 bij Baby Plus
2.Tiny Love Luxe Gymini Boho Chic - €119,99 bij Baby Plus
3.Playgro Polar Pals tummy time activity pillow - €29.99 Bij Prénatal

1-2 jaar

Op deze leeftijd zijn zintuiglijke ervaringen van groot belang. Kleurrijke blokken die gemakkelijk vast te pakken zijn, helpen bij het ontwikkelen van de fijne motoriek. Knuffelbare vriendjes, zoals zachte knuffels of pluche dieren, bieden troost en bevorderen een gevoel van veiligheid.

Voor de ontluikende verbeeldingskracht van peuters zijn eenvoudige poppen en figuren geweldig. Ze kunnen beginnen met het naspelen van dagelijkse situaties, wat niet alleen leuk is, maar ook bijdraagt aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden.

Muziekinstrumenten zoals een xylofoon of een tamboerijn stimuleren niet alleen het ritmegevoel, maar laten kleintjes ook kennismaken met verschillende geluiden. Het is als een vrolijke kennismaking met de wereld van muziek.


Onze tips:
Speelgoed voor kinderen van 1 - 2 jaar. Merken zoals Mini Matters, Little Dutch, Gong en Bumba.
1. Mini Matters houten bouwblokken €7,95 - Bij Action
2.Little Dutch Babypop Rosa €34,95 - Bij Baby Plus
3.Gonge Rivierstenen Stappenset Nordic €56.96 - Bij Baby Plus
4.Bumba Piano €19,99 - Bij Prénatal

2-3 jaar

Op deze leeftijd zijn eenvoudige bouwblokken favoriet. Ze bieden niet alleen vermaak, maar stimuleren ook de fijne motoriek en creatieve denkwijze van kleintjes. Stapelen, sorteren en bouwen worden niet alleen spelletjes, maar kleine mijlpalen in hun ontwikkeling.

Creatief speelgoed zoals klei en vingerverf opent een wereld van expressie. Peuters kunnen hun artistieke kant ontdekken terwijl ze tegelijkertijd hun tastzin verfijnen. Het kan een vrolijke chaos zijn, maar elke klodder verf draagt bij aan hun groeiende begrip van kleuren en texturen.

Interactief speelgoed met geluiden en eenvoudige knoppen spreekt de nieuwsgierigheid van peuters aan en bevordert hun begrip van oorzaak en gevolg. Dit soort speelgoed, zoals pratende poppen of educatieve boeken, maakt leren speels en leuk.

Buitenspeelgoed is ook een must. Een kleine glijbaan, loopfiets of gekleurde ballen kunnen de eerste stappen zetten naar actief buitenspelen, wat niet alleen goed is voor hun lichamelijke ontwikkeling maar ook voor hun ontluikende gevoel van avontuur.


Onze tips:
Speelgoed voor kinderen van 2 -3 jaar. Merken zoals Quercetti, Playtive, Playgo en Kinderfeets. Allemaal gevonden in de folders van deze week.
1.Quercetti Jumbo Insteekspel (41-Delig) €23,95 - Bij Baby Plus
2.Playtive Houten winkelset - €14.99, €9,99 – Bij Lidl
3.Playgo pizza-, snack- of ijskar kleiset € 17.95 – Bij Action
4.Kinderfeets TinyTot Bamboo 2-in-1 Fiets – Bij Baby Plus

4-6 jaar

De kleuterjaren zijn cruciaal voor sociale en emotionele ontwikkeling. Creatief speelgoed zoals kleurpotloden, verfsets, en bordspellen zijn fantastisch. Ze helpen niet alleen bij het ontwikkelen van artistieke vaardigheden, maar ook bij het leren delen en samenwerken. Autootjes zijn ook vaak een hit. En vergeet niet dat veel kinderen van die leeftijd het fantastisch vinden om dingen na te doen, dus misschien een setje met verkleedkleren, speelgoedgereedschap, een make-up tafeltje of speelkeuken?


Onze tips:
Speelgoed voor kinderen van 4 -6 jaar. Speelgoed zoals Hot Wheels, doeboeken, ASS Altenburg en Playtive. Allemaal gevonden in de folders van deze week.
1.Hot wheels voertuig €9,99 – Bij Lidl
2.Kinder-doeboekenset €6.99 – Bij Lidl
3.ASS Altenburg 4-in-1 spellenbox €4.99 – Bij Lidl
4.Playtive Houten make-up-tafel € 44.99 – Bij Lidl

6-9 jaar

Nu worden kinderen meer geïnteresseerd in uitdagingen. Bouwsets, wetenschapskits en eenvoudige bordspellen met regels vergroten hun probleemoplossend vermogen en concentratie. Sportartikelen, zoals een zachte voetbal of een frisbee, zijn geweldig voor fysieke activiteit.

Onze tips:
Speelgoed voor kinderen van 6-9 jaar. Lego, een bestuurbare helikopter, tafelvoetbal en een longboard. Allemaal gevonden in de folders van deze week.
1.Lego Creator speelset € 12.99  – Bij Lidl
2.Radiografisch bestuurbare helikopter €9.95 – Bij Action
3.Tafelvoetbal €9,95 – Bij Action
4.Apollo Longboard €75,49 – Bij Lidl

9-12 jaar

In de pre-adolescente fase groeit de nieuwsgierigheid naar complexere activiteiten. Puzzels met meer stukjes, bouwsets met elektronica, en gezelschapsspellen die strategie vereisen, zijn perfect. Ook boeken die passen bij hun leesniveau stimuleren de verbeelding.

Onze tips:
Speelgoed voor kinderen van 9-12 jaar. Wetenschapsboek, 3D puzzels en spellen. Allemaal gevonden in de folders van deze week.
1.Wetenschapsboek voor kinderen €3.99 - Bij Lidl
2.Ravensburger 3D puzzel night edition €17.99 – Bij Lidl
3.Spellen – Bij Lidl

Houd altijd rekening met individuele verschillen. Sommige kinderen ontwikkelen bepaalde vaardigheden sneller dan anderen. Observatie en interactie zijn sleutelwoorden bij het kiezen van het juiste speelgoed. En vergeet niet, ongeacht de leeftijd, het belangrijkste aspect van speelgoed is nog steeds dat het plezier brengt!